Szlovák oldal

Pár bevezető szó a Magas-Tátráról – Az oldal célja

A Magas-Tátra Szlovákia északi részen, Lengyelország határán húzódik. 1949-ben a lánchegységet Szlovákia első nemzeti parkjává minősítették. A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegytömege, a Nyugat-Kelet irányban elnyúló főgerinc hossza 26 km, míg észak-déli irányban való szélességi kiterjedése 6-10 km közötti.

Ezt az oldalt azért készítettem, hogy megosszam rajta azokat az élményeket, melyeket a Magas-Tátrában tett kirándulások adtak, és a képekkel kedvet csináljak másoknak is hasonló megmozdulásokhoz. A képek mellett igyekszem majd szövegesen is megosztani a tapasztalataimat, hogy néhány tippel, tanáccsal is szolgáljak a Tátrába indulóknak! :)

Jó szórakozást a képekhez, és ha hozzászólásod, észrevételed, vagy kérdésed van, bátran írj egy hozzászólást, amint és ahogy tudok, válaszolok! ;)

Kép a Tengerszem-csúcsra (Rysy) felfelé menet készült júliusban:
Tátra - Rysy felé menet

A Magas-Tátra (Vysoke Tatry) legmagasabb csúcsai

Legmagasabb csúcsai a következők:
 - Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) – 2655 m
 - Lomnici-csúcs (Lomnický štít) – 2632 m
 - Jégvölgyi-csúcs (Ľadový štít) – 2627 m

A Magas-Tátra legmagasabb csúcsai

Flóra – Fauna

Magas-Tátrát övező erdők kizárólag tűlevelűek, leggyakoribb a lúcfenyő, a felső erdőhatáron a vörös fenyő, az alsó erdőhatáron erdei fenyő. Az erdő felső határa 1576 m magasságig terjed és sűrű törpefenyőöv választja el a fenhavastól, valamint a hegység igen gazdag a gyógyfüvekben is. Az állatvilág legjellemzőbb alakja a zerge és mormota, de előfordul itt a medve, szarvas, vaddisznó, őz, és róka is.Flóra - Fauna

Turistautak a Magas-Tátrában

A túrista utak több nehézségi fokozatban megtalálhatóak a Tátrában, a könnyed sétától kezdve a nehéz, megerõltetõ mászásig, a gyönyörû kilátással rendelkezõ csúcsoktól a szikla falakig. A Magas-Tátra a hegyekbe kirándulni, vagy síelni vágyó magyarok között különösen kedvelt turisztikai célpont, de ezt nem is kell nagyon magyarázni, hiszen a Tátra a sok kihívó csúcsával, szép erdőivel, tengerszemeivel elképesztő természeti értéket képvisel, Szlovákia pedig olcsó, és közel van. :)

Turistautak a Magas-Tátrában

Hegyek a távolból – Sajnos a csúcsok felhőben :)

Hegyek a távolból - Sajnos a csúcsok felhőben :)

      Következő oldal →