Rysy

Pár bevezető szó a Magas-Tátráról – Az oldal célja

A Magas-Tátra Szlovákia északi részen, Lengyelország határán húzódik. 1949-ben a lánchegységet Szlovákia első nemzeti parkjává minősítették. A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegytömege, a Nyugat-Kelet irányban elnyúló főgerinc hossza 26 km, míg észak-déli irányban való szélességi kiterjedése 6-10 km közötti.

Ezt az oldalt azért készítettem, hogy megosszam rajta azokat az élményeket, melyeket a Magas-Tátrában tett kirándulások adtak, és a képekkel kedvet csináljak másoknak is hasonló megmozdulásokhoz. A képek mellett igyekszem majd szövegesen is megosztani a tapasztalataimat, hogy néhány tippel, tanáccsal is szolgáljak a Tátrába indulóknak! :)

Jó szórakozást a képekhez, és ha hozzászólásod, észrevételed, vagy kérdésed van, bátran írj egy hozzászólást, amint és ahogy tudok, válaszolok! ;)

Kép a Tengerszem-csúcsra (Rysy) felfelé menet készült júliusban:
Tátra - Rysy felé menet

Tengerszemek 1900 méteren – Békás-tavak (Zabie Plesa)

A Rysy-re menet láthatjuk ezeket a tavakat:Tengerszemek 1900m-en - Békás-tavak

1900-on itt már egész évben találunk havat

1900-on itt már egész évben találunk havat

A térkép szerint itt megy fel a tursitaút… De hol?!? :)

A térkép szerint itt megy fel a turistaút... De hol?!? :)

Összefoglaló a Rysy megtámadásáról

Hát első, és legfontosabb, hogy kelljünk fel korán, mert megéri. Mi első évben azért buktuk a csúcsot, mert nem indultunk el elég korán. Autóval, vagy tömegközlekedéssel Csorba-tó, majd onnan fel a piroson a Poprádi-tóig (Popradské pleso – 1495 m), majd innen tovább a völgyben a kéken, amiből majd kiágazik a piros (lásd a képen a táblán), , ez vezet fel a csúcsra a Békás-tavakat, és a Hunfalvy-menedékházat érintve.

Ami még szintén nagyon fontos: fent hideg van! Nagyon! Legtöbbször nyáron is! Az időjárás gyorsan meg tud fordulni a hegyen. Nem vészmadárkodni akarok, adja isten, hogy feleslegesen vigyétek magatokkal a kesztyűt, a sapkát, a meleg aláöltözetet, a bakit és az esőkabátot / dzsekit, de vigyétek magatokkal!!! Feltétlen! A hegyen bármi lehet!

      Következő oldal →